Τα περαιτέρω του κυρίου εισαγγελέα…*

Εισαγγελική έρευνα διάβασα ότι θα διεξαχθεί για τις τραγικές συνέπειες της πρόσφατης πλημμύρας. Και σωστά. Φτάνει να μην αποτελεί απλά μια κίνηση κατευνασμού χωρίς αποτέλεσμα όπως στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Γιατί είναι φανερό πως «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας». Έργα υποδομών που πρέπει να φτιάχνονται με προδιαγραφές ακραίων φαινομένων καταρρέουν σα χάρτινος πύργος σε φαινόμενα έστω και έντονα. Έργα που παραδίδονται και αυτο-καταστρέφονται ξανά και ξανά, ας θυμηθούμε το παράδειγμα της Πλατάνας αλλά και άλλα που ο καθένας σίγουρα ξέρει στον ιδιαίτερο τόπο του. Οι φωτογραφίες απ τους κατεστραμμένους δρόμους δείχνουν οδόστρωμα «τσιγαρόχαρτο» χωρίς σωστό πάχος και αναγκαίο υπόστρωμα.
Ποιοι παραλαμβάνουν τέτοια έργα ως κατάλληλα; Ποιο κύκλωμα διαφθοράς και ανικανότητας εργοληπτών και αξιωματούχων κρατά την Εύβοια σε υστέρηση, καθώς τα -έστω όχι πολλά-έργα που γίνονται είναι κι αυτά χρυσοπληρωμένα αλλά χαμηλής ποιότητας; Και τέλος ποιος ευθύνεται που τα αντιπλημμυρικά έργα που πανηγυρικά εξαγγέλθηκαν πέρυσι μετά τις φωτιές έμειναν στα συρτάρια; Και μετέτρεψαν τις φετινές ανθρώπινες απώλειες σε χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου;
Γιατί οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο. Το χρωστάμε στις ζωές που χάθηκαν. Σε αυτά τα ερωτήματα ελπίζω να δώσει απαντήσεις η έρευνα του κυρίου εισαγγελέα και να σπάσει το απόστημα. Αν και μεταξύ μας δυστυχώς αμφιβάλλω..
*ο τίτλος από το ομώνυμο βιβλίο του Α. Παπαηλία.

20-08-2020

Ακολουθήστε με στα Social Media