ΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ- ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ!

Λίγες μέρες πριν με τροπολογία της δωδεκάτης ώρας πέρασαν διατάξεις στο νόμο του υπ. Ανάπτυξης που θα καθορίσουν το μελλοντικό περιβαλλοντικό τοπίο. Φαίνεται ότι η πανδημία αποτελεί πρώτης τάξεως «πλυντήριο» για τις δύσκολες και «βρώμικες» δουλειές.
1. Στο άρθρο 219 προβλέπεται ο καθορισμός υποπεριοχής μέσα σε περιοχή natura (στην Εύβοια μας αφορά άμεσα για τις ανεμογεννήτριες) όπου θα μπορούν να γίνονται έργα και επενδύσεις. Αρκεί γι αυτό μια περιβαλλοντική μελέτη του ίδιου του ενδιαφερόμενου επενδυτή κι ένα προεδρικό διάταγμα! Κι αυτά ενώ η χώρα μας πρόσφατα καταδικάστηκε από την ΕΕ για ανεπαρκή προστασία των περιοχών natura! Την απόσυρση του άρθρου έχουν ζητήσει πάνω από τριάντα περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες.
2. Αναστέλλεται η κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων σε αιγιαλούς και παραλίες ως τον προσεχή Οκτώβριο για κτίσματα που είχαν τελεσιδικήσει (πρωτόκολλα κατεδάφισης) και είχαν δοθεί τα κονδύλια για την κατεδάφιση! (Το Δημόσιο δηλ. θα πληρώσει και αποζημιώσεις σε εργολάβους για καθυστερήσεις κλπ.) Ο τύπος μιλά για επιχειρηματικά συμφέροντα συγκεκριμένων περιοχών που πίεσαν γι αυτή την απόφαση. Να σημειωθεί ότι αφορά και τα 141 κτίσματα στο Μάτι που είχε αποφασιστεί μετά το τραγικό γεγονός να γκρεμιστούν για να υπάρχει ασφαλής πρόσβαση στην παραλία.
3. Και μέσα σε όλα αυτά το κερασάκι επέκτασης του ποσού που επιτρέπεται για απευθείας ανάθεση για δημόσια έργα από τις 20 σε 60 χιλιάδες ευρώ ενώ τα ποσά των δαπανών που δε δημοσιοποιούνται πάνε από τα 1000 στα 2500 ευρώ! Είναι φανερό ότι πια δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα κι ενώ ο κόσμος είναι κουρασμένος και αγωνιά για το αύριο κάποιοι έχουν βρει ευκαιρία για χρυσοφόρες μπίζνες. Θα τους αφήσουμε;
16-03-2021
Ακολουθήστε με στα Social Media